marți, 2 noiembrie 2010

Stiri interne- Zilele „Daniil Sandu Tudor”, ediția a II-a


În perioada 29-30 octombrie 2010 la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț și la Schitul Cărbuna al Mănăstirii Neamț au avut loc „Zilele Daniil Sandu Tudor“.
Cea de a doua ediție a manifestării de anvergură națională, „Zilele Daniil Sandu Tudor“ s-a încheiat sâmbătă, 30 octombrie 2010, la Schitul Cărbuna al Mănăstirii Neamț. Au participat scriitori, preoți, jurnaliști din întreaga țară. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Neamț a avut loc Simpozionul “Daniil Sandu Tudor – <> pentru demnitate, credință și inspirație creștină“ care a beneficiat, în fața unei asistențe numeroase, de comunicări despre viața și opera unui martir al închisorilor comuniste, ucis în 1962 la Aiud. Au susținut comunicări acad. Alexandru Zub ("Intelectualitatea și Biserica în perioada comunistă"), arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț ("Modelul Daniil Sandu Tudor și tânăra generație"), Mihai Archip, prefectul județului Neamț ("Necesitatea recuperării modelelor intelectuale și creștine din societate"), protos. Elefterie Păduraru, egumenul Schitului Cărbuna și fost ucenic al părintelui Daniil Sandu Tudor ("Viața părintelui Daniil pe Rarău"), Adrian G. Romila ("Andrei Scrima și Rugul Aprins"), Raluca Șerban Naclad (“Acatistul Sfântului Dimitrie cel nou Basarabov“ de părintele Daniil Sandu Tudor), Gheorghe Simon ("Rugăciunea inimii în viziunea lui Daniil Sandu Tudor"), ierod. Cleopa Paraschiv ("Rugăciunea minții la Daniil Sandu Tudor"), pr. Dumitru Păduraru, redactor colaborator al Radio TRINITAS ("Efectele decretului 410/1958 pentru viața monahală din zona Neamț"), arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria ("Părintele Daniil la Sihăstria"), Gheorghe Grigurcu ("Treptele poeziei: esteticul, eticul, religiosul"), Magda Ursache ("Istoricidul perioadei comuniste").
O zi de pelerinaj la mănăstiri
Cu acest prilej a fost lansată ediția a patra a volumului de memorii „Aiud însângerat“ de Grigore Caraza, care beneficiază de un consistent studiu semnat de prof. univ. dr. Petru Ursache. Despre biografia exemplară a eroului Grigore Caraza a vorbit pr. prof. Vasile Păvăleanu de la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Piatra Neamț, iar despre despre valoarea de document a cărții a vorbit prof. univ. dr. Petru Ursache. A mai fost lansat volumul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul. Viață, poezie, învățătură“, care s-a bucurat de o amplă prezentare din partea pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț. O zi din cadrul manifestărilor a fost dedicată pelerinajului la mormântul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa aflat în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, la chilia părintelui Iustin Pârvu, la mănăstirile Neamț, Secu, Sihăstria, Agapia și Văratec.
Recompense pentru promovarea culturii
Premiile ediției au fost acordate mai multor invitați după cum urmează: Gheorghe Grigurcu (Târgu Jiu) pentru „complexitatea operei și pentru dimensiunea creștină a creației poetice“, Radu Ulmeanu (Satu Mare, redactor-șef al revistei "Acolada") pentru volumul de poezie „Laptele negru“, prof. univ. dr. Petru Ursache pentru volumul „Istorie, genocid, etnocid“ (Editura Conta, 2010), Grigore Caraza pentru ediția a patra a volumului „Aiud însângerat“, Teodora Stanciu, de la Radio România Cultural pentru „promovarea valorilor morale și creștine în mass-media“, pr. Dumitru Păduraru „pentru promovarea valorilor naționale și creștine în Biserică și în mass-media“. Artiștii plastici Dumitru Bezem și Ioan Popei, cărora li s-au alăturat „iconarii“ de la Seminarul Teologic, au oferit din lucrările lor laureaților la această ediție. Manifestările s-au desfășurat sub egida Direcției pentru Cultură a Județului Neamț, a Mănăstirii Neamț, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, fiind inițiate de protos. Elefterie Păduraru. Organizator și coordonator al întregului program a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Direcției pentru Cultură a Județului Neamț.
Sursa: Doxologia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu