marți, 26 octombrie 2010

Stiri interne- Mitropolitul de Drama a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Patriarhale

Mitropolitul de Drama a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Patriarhale
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi, 26 octombrie, pe Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama şi Exarh al Macedoniei, pe esplanada din apropierea Catedralei Patriarhale, alături de Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Românilor Ortodocşi din Ungaria, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului. La Sfânta Slujbă au participat mii de credincioşi şi pelerini care au aşteptat pentru a se închina la Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi la Sfintele Moaşte.

În cuvântul de învăţătură rostit celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos a prezentat viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

„Sfânta noastră Biserică cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi aici pe această Sfântă colină a Patriarhiei Române sunt cinstiţi doi sfinţi Dimitrie, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Cuviosul părintele nostru Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Şi aceasta ca să se adeverească cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos că ‘Iisus Hristos, ieri şi astăzi şi în veci este Acelaşi’. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a iubit din toată inima sa pe Domnul Hristos şi Hristos pentru acesta a devenit centrul tuturor puterilor sale sufleteşti. A avut tot ceea ce noi dorim să avem şi anume, avea veşnicia, bogăţia, vrednicia, însă pe toate acestea le-a jertfit pentru Domnul. Le-a jertfit din dragoste pentru compatrioţii săi pentru că trebuie să cunoaştem şi aceasta că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie era şi învăţător şi catehet al tineretului din oraşul său. A fost un predicator înflăcărat şi a împărtăşit mesajul Sfintei Evanghelii tinerilor şi credincioşilor. Toate acestea l-au adus în faţa judecăţii. Acolo şi-au găsit înfăptuire deplină cuvintele Mântuitorului Hristos: ‘Când veţi fi duşi înaintea Stăpânitorilor lumii acesteia nu vă temeţi despre ceea ce trebuie să vorbiţi. Duhul Sfânt vă va da cuvânt şi înţelepciune ca să le spuneţi pe toate’. Şi în modul acesta nu numai Sfântul Mare Mucenic Dimitrie care era şi un om învăţat a putut să-i biruiască pe vrăjmaşi, dar vedem şi pe ceilalţi mucenici ai Bisericii noastre care nu erau învăţaţi şi chiar şi dintre mucenicele, deci, femeile şi bărbaţii sfinţi ai Bisericii noastre să-i biruiască pe împăraţi şi pe stăpânitorii lumii acesteia. Dar şi voi cei care sunteţi aici de faţă nu sunteţi biruitori prin semnul Sfintei Cruci de vreme ce aţi reuşit să-i răbdaţi şi să-i biruiţi pe aceia care nu au dorit ca în ţara aceasta ca semnul Sfintei Cruci să fie la înălţime, să fie înălţat. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a învrednicit să fie următor al patimilor Domnului după cum am cântat şi încântările sale de la slujbă. Cu suliţa şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost împuns în coastă tot aşa cum şi Domnul pe Cruce de către ostaşii romani a fost împuns în coasta Sa. Din rănile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a izvorât acel sfânt mir prin care toţi cei care l-au primit s-au tămăduit. Din momentul acela Sfântul Mare Mucenic Dimitrie nu mai aparţine unui singur neam, popor, ci este moştenitor al Împărăţiei celei veşnice care izvorăşte în Sfântul Botez în ceasul în care şi noi ne-am botezat şi de aceea, cerul a cuprins preasfântul său suflet. Iar sfintele sale moaşte se găsesc în strălucita Biserică a Tesalonicului, iar harul său îi acoperă pe toţi cei care cu credinţă îl cheamă în rugăciune”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos a vorbit despre Ocrotitorul Bucureştilor şi importanţa închinării la sfintele sale moaşte.

„Dar şi sfântul dumneavoastră ocrotitor, Sfântul Dimitrie din Basarabi, deşi era un monah simplu şu nebăgat în seamă, iar dacă astăzi l-am fi întâlnit pe drum probabil că l-am fi privit într-un mod dispreţuitor. Acesta este împreună-nevoitor cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, deoarece a dat şi acesta mărturia conştiinţei sale şi, ceea ce spun de multe ori şi Sfinţii noştri Părinţi, are o durată mai mare şi provoacă mult mai multă durere. Din această pricină şi sufletul Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi este astăzi în ceruri, în vreme ce trupul său cel mult nevoitor se găseşte în mijlocul dumneavoastră ca să veniţi să vă închinaţi şi să sărutaţi sfintele sale moaşte şi să luaţi fiecare putere şi curaj pentru lupta şi pentru viaţa dumneavoastră de zi cu zi. Cel care cu buzele sau mana se atinge de sfintele moaşte se împărtăşeşte de harul sfinţeniei şi al Duhului Sfânt pe care Bunul Dumnezeu L-a dăruit acestor sfinţi. Mă bucur în mod deosebit pentru evlavia şi credinţa dumneavoastră şi este o mărturie şi o învăţătură pentru noi şi pentru toate popoarele ortodoxe din Balcani. Văzându-vă pe dumneavoastră stând aici ore întregi ca să vă închinaţi înaintea moaştelor sfinţilor mi-a venit în minte sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici. Inima lor era încălzită şi plină de dragoste pentru Mântuitorul Hristos şi chiar dacă se găseau în mijlocul lacului îngheţat aceştia spuneau ‘Aspră este vremea aceasta şi grea, dar dulce este Raiul’. La fel şi dumneavoastră, chiar dacă vă puteţi spune că este foarte greu şi trebuie să aşteptaţi multe ore, totuşi, mare este harul pe care îl luaţi închinându-vă la sfintele moaşte. Şi să ştiţi iubiţi mei credincioşi că pentru această nevoinţă mare va fi răsplata dumneavoastră de la Dumnezeu”, a mărturisit Înaltpreasfinţitul Pavlos.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat sensul pelerinajului prin prisma Sfântului Iustin Popovici din Serbia.

„Noul sfânt al Bisericii noastre, Sfântul Iustin Popovici din Serbia, face referinţă la o anumită împrejurare pe care vă o spun şi dumneavoastră. Cu o maşină trebuia să meargă la un hram al unei Biserici la Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Pe drumul care era în urcare care era spre acea Biserică a întâlnit o bătrânică şi a oprit maşina şi a poftit-o să urce în maşină. Aceasta i-a spus ‘Preacuvioase părinte vă mulţumesc foarte mult, dar eu sunt o femeie săracă şi nu am ce să le ofer Sfinţilor Arhangheli decât osteneala acestui drum’. Maşina a mers mai departe, iar sfântul şi-a spus întru sine: ‘Ce să fac cu studiile şi diplomele pe care le-am luat în teologie, această bătrânică este cu adevărat teolog’. Şi a coborât şi el din maşină, a luat-o de mână şi împreună au urcat la Biserica Sfinţilor Arhangheli. Iată care este înţelesul icoanei a ceea ce vedem, adică a dumneavoastră cei care sunteţi aici de faţă pe Dealul Patriarhiei”, a mai adăugat Mitropolitul de Drama.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a elogiat personalitatea Patriarhului României.

„Terminând cuvântul meu de învăţătură simt nevoia să mulţumesc în mod călduros Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cinstirea pe care mi-a acordat-o şi pentru binecuvântarea de a săvârşi astăzi Sfânta Liturghie. Şi să vă spun iubiţii mei fraţi să fiţi mândri de Patriarhul vostru. Preafericirea Sa este o personalitate dinamică foarte rar întâlnită, cu recunoaştere pe plan ortodox general, cu dragoste faţă de dumneavoastră, cu mult zel pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Române, cu multă dragoste pentru Domnul nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îndeplineşte ceea ce a spus şi Sfântul Apostol Pavel, ‘Doamne, eu să mă pierd, dar să se mântuiască poporul tău’. ‘Acesta este păstorul cel bun. Pe acesta să-L ascultaţi’. De asemenea, trebuie să vă spun că trebuie să fiţi mândri şi cu ierarhii dumneavoastră. Sunt ierarhi aleşi cu o învăţătură după rânduiala lui Dumnezeu şi cu învăţătură după rânduiala oamenilor şi se îngrijesc pentru mântuirea dumneavoastră cu multă grijă”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La final, Mitropolitul de Drama, Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, a menţionat rolul sfinţilor pentru mântuirea noastră.

„Să ştiţi iubiţii mei fraţi că mesajul pe care trebuie să-l primim de la Sărbătoarea aceasta dublă a Sfinţilor pe care astăzi îi cinstim este aceea că trebuie să-L iubim pe Domnul Hristos din toată inima noastră. Oamenii pot să ne nedreptăţească, însă Dumnezeu este cel mai Drept Răsplătitor şi Acesta nu va neîndreptăţi pe niciunul dintre noi cu mijlocirile bineînţeles, ale sfinţilor pentru că Sfinţii Părinţi spun despre sfinţi oare ce fac sfinţii pentru noi. Aceştia se înfăţişează înaintea Împăratului în Ceruri şi Îi arată acestuia rănile lor şi nevoinţele lor şi spun ‘Doamne, noi pentru dragostea ta am pătimit toate acestea. Ajută-i pe toţi aceia care prin mijlocirea noastră cer ajutor de la tine’. Şi atunci cu toţii ar trebui să rostim troparul care se rosteşte în timpul Postul Mare la Pavecerniţa Mare, ‘Doamne, noi pe cine în afară de sfinţii tăi îi avem mijlocitori şi dragostea ta care se milostiveşte pentru noi. Dacă nu le-am avea pe acestea cum am îndrăzni Mântuitorule’ cunoscătorul sufletelor şi al trupurilor noastre. Amin!”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos.
Sursa: Basilica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu