miercuri, 27 octombrie 2010

Stiri interne-Inaugurarea Centrului de Patrimoniu Cultural al Patriarhiei

Inaugurarea Centrului de Patrimoniu Cultural al Patriarhiei
Centrul pentru Patrimoniu cultural „Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu” a fost inaugurat în această seară. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române alături de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, Patriarhul Ecumenic, în prezenţa a numeroşi ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează TRINITAS TV.

„În mod deosebit trebuie spus că accentul în acest centru nu cade atât de mult pe restaurare de carte şi icoană, restaurări care se mai pot organiza şi la Iaşi unde am organizat un astfel de laborator, însă specificul este pregătirea pentru patrimoniu”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Suntem martori oculari ai înnoirii unei alte clădiri a acestui centru unde vor fi pregătiţi toţi aceia care au această vocaţie de a se ocupa de conservarea şi întreţinerea operelor noastre de artă bisericească. Cu toţii avem această datorie sfântă de a întreţine tezaurul sfânt pe care ni l-au încredinţat înaintaşii noştri”, a spus Sanctitatea Sa Bartolomeu.

Sanctitatea Sa a evidenţiat cu acest prilej activitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca Întâistătător al Bisericii noastre: „Cu multă bucurie şi emoţie, eu şi însoţitorii mei, participăm la acest moment deosebit de sfinţire a acestui centru. Felicit din toată inima pe toţi cei care au contribuit la înnoirea acestui centru şi pe domnul primar Neculai Onţanu care a asigurat partea financiară, dar aş dori, totodată, să îl felicit în mod deosebit pe Preafericirea Sa care încă din momentul întronizării Sale ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a dat un nou suflu vieţii Bisericeşti în general”.

În cuvântul Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre necesitatea înfiinţării unui astfel de centru: „Este o răspundere foarte mare a Bisericii pentru păstrarea patrimoniului. Aceşti cursanţi care se întrunesc o dată în Ţara Românească, o dată în Moldova, o dată în Transilvania la Sâmbăta de Sus sunt majoritatea monahi şi monahii care în mănăstiri au muzee de icoane, de cărţi vechi, de obiecte de cult şi trebuie să înţeleagă valoarea lor şi să le prezinte. Într-un fel, acesta este primul institut al Patriarhiei care formează un personal bine pregătit care pregăteşte teze de masterat şi care primesc diplome oficial recunoscute de către stat”.

Responsabil pentru reabilitarea sediului a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

„Am căutat să dotăm centrul în cele mai mici detalii, astfel încât să poată funcţiona toate compartimentele sectorului pentru patrimoniu care este condus de părintele consilier Florin Şerbănescu. Lucrările de consolidare şi amenajare au început în luna mai şi ele nu ar fi fost duse la bun sfârşit fără ajutorul deosebit de preţios şi generos al domnului primar Neculai Onţanu care a ajutat toate bisericile din sectorul II al Capitalei, dar iată şi acest centru care, deşi, ţine direct de Patriarhia Română, el se află în sectorul II”, a spus Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul.

Noul sediu al Sectorului Patrimoniu Cultural al Patriarhiei Române a fost consolidat şi amenajat cu sprijinul Primăriei Sectorului II al Capitalei.
Sursa: Basilica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu