Editura Sophia a tiparit Paraclisul Cuviosului Ioachim din Itaca. Textul a fost tradus din limba greaca de pr. Vicentiu Curelaru. Mentionam ca acest Paraclis a fost prelucrat si pus pe note psaltice de diac. Drd. Cornel Coman pe 14 mai 2010.
Sfantul Ioachim din Itaca este sarbatorit de catre crestini de doua ori pe an: pe 2 martie, ziua trecerii lui la Domnul, si pe 23 mai, ziua mutarii sfintelor sale moaste.
Sfantul Ioachim din Itachi
Sfantul Ioachim din Itachi este un sfant mai putin cunoscut pe pamanturile noastre, romanesti, dar mijlocitor al rugaciunilor noastre, asemenea tuturor celorlalti. El este sarbatorit de catre crestini de doua ori pe an: la 2 martie, ziua trecerii lui la Domnul, si la 23 mai, ziua mutarii sfintelor sale moaste..
Itachi - Ithaca - Ithaka - Itaca - Ιθάκη - Ithaki
Itachi este o insula in vestul Greciei, pe Marea Ionica, si are o suprafata de 118 kilometri patrati. Insula Itachi se afla in partea nord-estica a maretei Insule Kefalonia, la doar cativa kilometri de aceasta. Itachi este cea mai bine conservata insula dintre Insulele Ionice. Aceasta a scapat fluxului de turisti, care schimba in mod iremediabil natura si locurile pe care le frecventeaza in mod special. Ithaca este cunoscuta din scrierea lui Homer - "Odiseea", in care acesta povesteste legendele si incercarile lui Ulise. Numele insulei este la fel de vechi ca limba greaca. In greaca veche, "ithy" desemna ceva placut, voios, agreabil, luminos, primitor, prietenesc, vesel. Ca adjectiv, el desemna ceva drept in opozitie atat cu ceva stramb, incovoiat, cat si cu cu ceva nedrept, rau. Mai tarziu, "ithys" va desemna stradanie, fortare, efort, silinta dar si incercare, cautare, aspiratie. Grecii i-au adaugat un sufix diminutival, "aki", caci Ithaki spun grecii acestei insule.
Sfantul Ioachim din Itachi
Sfantul Ioachim Papulachis s-a nascut in anul 1786, intr-un mic satuc numit Kalivia, vizavi de satul Stavros din Itachi, in Grecia. Parintii lui se numeau Anghel si Agni, fiind la randul lor crestini ortodocsi. Micul Ioan, acesta era numele sfantului - inainte de a deveni calugar, a petrecut o copilarie grea, mama lui murind cand acesta era inca foarte mic. Tatal sau s-a casatorit cu o femeie foarte dura, care nu pierdea nici o ocazie de a-l pedepsi si tortura pe micul Ioan.
Sfantul Ioachim, inca de mic ajunsese sa se deosebeasca de cei din jurul sau. Cu multa dragoste si credinta puternica in Hristos nu lipsea niciodata de la biserica, postea, se ruga in continuu si imprastia dragoste si bunatate oamenilor din jurul sau. Cu multa ravna, el studia carti religioase si in special Sfanta Evanghelie.
De tanar, el a lucrat ca marinar. Intr-una dintre calatoriile sale, a fugit de pe vapor si a mers in Sfantul Munte. Aici a devenit calugar, la Sfanta Manastire Vatoped, si din Ioan a ajuns sa fie numit Ioachim.
La manastire a stat aproape 20 de ani, devenind un exemplu de virtute si bogatie duhovniceasca pentru ceilalti monahi. Cand, in anul 1821, a rabufnit revolutia greceasca, el a plecat din manastire si a mers ca apostol, in Peloponez. De acolo, el ajuta sa fuga in Eptanez multi batrani si femei cu copii, impreuna cu Parintele Ioan Macri din Kefalonia, Pilaro.
Eptanezul, atunci il detineau englezii, dusmanii prefacuti ai Ortodoxiei. Sfantul Ioachim, simtind pericolul, nu se intoarce la manastirea lui, ci se intoarce in locul lui natal - Itachi, unde pentru aproximativ 40 de ani, mergand neobosit, in fiecare sat si la fiecare casa de pe insula, invata cuvantul lui Dumnezeu,, ii ajuta pe cei invalizi si saraci, ridica biserici, ii informa si ii controla pe locuitori in teme de credinta.
Vietuind el insusi in mare nevointa si intr-o saracie de neinchipuit, devine stalpul, umarul de plans si nadejdea tuturor locuitorilor din Itachi. Pentru marea lui virtute si pentru prea multa lui smerenie, Dumnezeu l-a inzestrat cu harul tamaduitor si profetic, avand ca scop pocainta si mantuirea sufleteasca a tuturor oamenilor.De aceea, in inimile si constiinta localnicilor din totdeauna, Sfantul Ioachim din Itachi a fost numit sfantul lor. El a adormit in Domnul la data de 2 martie 1868. Recunoasterea sa oficiala ca sfant, de catre Biserica Ortodoxa, a Greciei, s-a facut in luna martie 1998.
Moastele Sfantului Ioanchim din Itachi - biserica din Mangalia
Biserica Adormirea Maicii Domnului, Parohia Mangalia II - Romania, s-a infiintat in anul mantuirii 1992, prin voia Domnului, ca a doua parohie din punct de vedere cronologic a orasului Mangalia.
La aceasta biserica, pe data de 14 august 2008, a fost adusa prin grija parintelui Vicentiu Curelaru din Grecia, Tesalonic, o particica din moastele Sfantului Ioachim din Itaca. In scurt timp, credinciosii parohiei au capatat evlavie la Sfantul Ioachim, care de atunci ocroteste parohia. Se confectioneaza in Tesalonic o racla din argint lucrata manual si pictata la interior ce va primi particelele din moastele sfantului, din mana dreapta mai precis.
Sursa: Crestinortodox
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu