miercuri, 14 septembrie 2011

Patriarhul României la hramul Mănăstirii Caraiman


Credincioşii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc, astăzi, 14 septembrie 2011, Înălţarea Sfintei Cruci. Cu acest prilej Mănăstirea Caraiman din judeţul Prahova şi-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe o scenă special amenajată în apropierea bisericii mănăstirii.

După cum ne informează Radio TRINITAS, în cuvântul Său de învăţătură, Preafericirea Sa a evidenţiat necesitatea asumăriI Crucii de fiecare credincios în parte: „Crucea interiorizată în viaţa noastră înseamnă o luptă permanentă cu răstignirea egoismului din noi. Cu răstignirea patimilor, violenţei, lăcomiei, tuturor patimilor posesive, răstignim în noi toate patimile egoiste pentru ca să eliberăm iubirea adevărată, iubirea jertfelnică, iubirea care se dăruieşte altora. Epoca noastră este marcată de un individualism foarte puternic. Fiecare se gândeşte numai la sine. Chiar şi în familie nu mai există suficientă iubire smerită şi jertfelnică. Nu mai există adânca armonie între părinţi şi copii, între copii şi părinţi pentru că iubirea aceasta posesivă, egoistă care caută imediat plăcerea, reuşita, succesul imediat cu orice preţ dezumanizează oamenii. Iubirea însă pe care noi o cultivăm prin post, prin rugăciune, prin milostenie, prin participarea la slujbele Bisericii unde ne întâlnim cu iubirea milostivă şi smerită a lui Hristos Care schimbă iubirea noastră lacomă în iubire darnică”.

De asemenea, Patriarhul României a subliniat faptul că investiţia în educaţia creştină reprezintă o investiţie pe termen lung şi etern, deoarece se pregătesc pentru viaţă generaţii întregi: „Nimic nu este mai de preţ, nicio investiţie nu este mai mare în lumea aceasta decât educaţia creştină, că formăm prin educaţie creştină nu numai cetăţeni ai patriei româneşti, ai României, ci şi cetăţeni ai Raiului, copiii crescuţi în credinţă, părinţii lor care au păstrat credinţa. Când vor trece din lumea aceasta în cealaltă vor fi fericiţi pentru că dacă L-au iubit pe Dumnezeu în lumea aceasta Îl vor iubi în veşnicie. De aceea, investiţia cea mai mare este creşterea copiilor în credinţă. Cea mai mare bogăţie este legătura omului cu Dumnezeu cel nemuritor, cel milostiv, cel iertător, cel dătător de viaţă. Educaţia creştină este investiţie pe termen lung şi pe termen etern sau veşnic. Felicităm pe părinţii care cresc copii în aşa fel încât să aibă cine să-i pomenească mai târziu, să se roage pentru ei”.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei va veni în ţara noastră la hramul Catedralei Patriarhale: „Dorim ca atunci când vine de la aeroport Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat de Mântuitorul la Apostolat, pentru că el l-a chemat apoi pe Petru, pe fratele său, mai întâi să mergem la locul unde se zideşte noua Catedrală cu hramul Sfântul Apostol Andrei, să facem înconjurul fundaţiilor şi apoi să ne întoarcem la Patriarhie şi acolo vor fi depuse şi moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ca moaşte care primesc pe Sfântul Apostol Andrei, cel care a predicat Evanghelia lui Hristos în Dobrogea şi este încreştinătorul poporului român, de la el a început încreştinarea sau creştinarea poporului român. Iar după aceea toţi membrii Sfântului Sinod vor merge în procesiune la Sibiu unde vom face proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu