Inedit


Din 6000 de limbi vorbite pe Pamint, jumatate vor disparea

 O comisie UNESCO a dezvaluit ca la fiecare doua saptamini dispare o limba de pe planeta, deoarece populatia care o vorbea deja nu mai exista.
Conform comisiei, din Romania vor disparea dialectele: idis, gagauz, romani (limba tiganeasca), tatar si lipovenesc

Jumatate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc in lume se afla in pericol de disparitie, a avertizat ieri Comisia germana din cadrul UNESCO, de la sediul sau din Bonn. Profitind de apropierea Zilei Internationale a Limbii Materne, care va fi sarbatorita la 21 februarie, comisia a anuntat ca la fiecare doua saptamini dispare o limba de pe planeta, deoarece populatia care o vorbea deja nu mai exista.
Razboaiele, exodurile fortate si stigmatizarea unor efective de populatie sint citeva din cauzele care au dus la disparitia limbilor, in aceeasi masura ca si procesul de migratie si de contopire a unor dialecte.

De asemenea, noile mijloace de comunicare si informare favorizeaza procesul de impunere a unor limbi dominante, cum ar fi engleza, au explicat membrii comisiei, citati de Agerpres. Acestia au subliniat ca odata cu disparitia unei limbi moare si mostenirea culturala reprezentata de povestiri, legende si proverbe.

Potrivit statisticilor UNESCO, din anul 1950 si pina in prezent au disparut in total 250 de limbi. Totodata, alte 572 de limbi din America de Nord si de Sud, dar si din Asia de Sud-Est, Oceania si Africa sint in pericol de disparitie. Printre limbile amenintate se afla si cele care sint vorbite de mai putin de 10.000 de persoane.