vineri, 9 septembrie 2011

Hramul Parohiei Zlătari din Bucureşti


Cu ocazia Praznicului Naşterii Maicii Domnului, Parohia Zlătari din Bucureşti şi-a serbat, astăzi, 8 septembrie, hramul.

Sărbătoarea a început încă din seara zilei de miercuri, 7 septembrie, când a fost săvârşită slujba de Priveghere unită cu Litia, de către un sobor de preoţi format din părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul bisericii, părintele protopop Dinu Pompiliu al Protoieriei III Capitală, părintele consilier patriarhal Nicolae Dima şi părintele prof. Ioan Stanciu împreună cu părintele Florin-Ovidiu Constantin, preoţi slujitori ai Bisericii Zlătari.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Nicolae Dascălu alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Biserica Zlătari este situată pe Calea Victoriei, fostul Pod al Mogoşoaiei, între străzile Stavropoleos şi Lipscani, în apropierea Muzeului Naţional de Istorie a României, într-o zonă încărcată de vestigii istorice ale Bucureştilor de altădată.

A fost construită, la început probabil din lemn, pe la jumătatea secolului al XVII-lea, pe timpul domnitorului Matei Basarab, de nişte zlătari, aurari sau argintari, din mahalaua „popii Manta”, pe locul Zlătarilor de la Sărindar, donat Elenei, fiica lui Radu-Vodă Şerban şi mamă a Cantacuzinilor din Muntenia.

Comoara cea mai de preţ a bisericii Zlătari este, de două sute de ani, racla cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian. Într-o casetă de mici dimensiuni, se află în faţa Altarului, mâna dreaptă a sfântului, făcătoare de minuni. Creştinii de pretutindeni vin ca să se închine cu evlavie la moaştele Sf. Mucenic Ciprian, sărbătorit împreună cu Sf. Muceniţă Iustina la 2 octombrie, în fiecare an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu