luni, 12 septembrie 2011

Cuvântul lui Dumnezeu – lumină și hrană pentru sufletul creștinului


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanţilor la cel de al XIX-lea Congres Ecumenic Internaţional pentru Spiritualitate Ortodoxă, Bose (Italia), 7-10 septembrie 2011, cu tema „Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa spirituală”:

Cu multă bucurie, ne adresăm dumneavoastră, participanţilor la cel de al XIX-lea Congres Ecumenic Internaţional pentru Spiritualitate Ortodoxă, care are ca temă „Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa spirituală”, oferindu-vă mesajul nostru.

Centrul vieţii spirituale a Bisericii îl constituie Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, Cuvântul veșnic al lui Dumnezeu, Care S-a făcut om ca să dăruiască omului viața veșnică în comuniunea Preasfintei Treimi.

Prin lucrarea Duhului Sfânt, Logosul sau Cuvântul lui Dumnezeu se află mistic prezent în cuvintele Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții, ambele păstrate de Sfânta Biserică. De aceea, Biserica - Trupul tainic al lui Hristos – este luminată și călăuzită de acelaşi Duh Sfânt Care a inspirat Scripturile și are misiunea de a recepta şi mărturisi prezenţa activă a Cuvântului lui Dumnezeu în lume, ca pregustare a Împărăţiei cerurilor. Părinţii Bisericii arată că în Biserica lui Hristos ne hrănim din conţinutul spiritual al Sfintelor Scripturi, ca şi din pâinea euharistică, deoarece conţinutul spiritual al acestora este Hristos Însuşi – Cuvântul lui Dumnezeu sau Cuvântul vieții.

Întrucât Hristos Cel Răstignit și Înviat rămâne mereu prezent în Biserica Sa până la sfârşitul veacurilor (cf. Matei 28, 20), citirea Sfintei Scripturi, prin care noi intrăm în comuniune cu Hristos – Cuvântul vieţii, este mai mult decât un act de cultură teologică, ea este un act de comuniune și creștere spirituală în iubire față de Dumnezeu și de oameni. Această activitate spirituală este foarte necesară mai ales în lumea de astăzi, marcată de fenomenul secularizării, perceput ca înstrăinare a omului de Dumnezeu, şi afectată de individualism, perceput ca însingurare a omului în relaţia sa cu semenii, dar și o lume invadată de inflație de cuvinte și imagini mediatice fără un conținut spiritual profund. Însă, Cuvântul lui Dumnezeu prezent și ascultat în viața Bisericii ne învață și ne ajută să simțim că sufletul omului valorează mai mult decât toate bunurile materiale terestre și că omul este creat nu pentru a sfârși în moarte, ci pentru înviere, adică pentru a trăi veșnic în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, viața creștinului pe pământ trebuie să fie pregătire pentru bucuria vieții eterne, în comuniunea de iubire a lui Dumnezeu cu oamenii din toate timpurile și din toate locurile.

În Biserica Ortodoxă ascultarea și contemplarea Cuvântului lui Dumnezeu se realizează și se exprimă în multe moduri, și anume: prin lecturi biblice, muzică sacră, icoane, fresce, sculptură, miniatură și alte forme de artă sacră. Toate acestea sunt modalități de exprimare solemnă și mistică a comuniunii omului credincios cu Hristos – Cuvântul vieții, în Biserică și în viața personală cotidiană.

Astfel, Adevărul, Iubirea și Lumina lui Hristos, prezente în Sfânta Scriptură, unifică şi sfințesc viața comunităţii creștine şi a fiecărui creştin în parte, dăruindu-i bucurie și pace, speranță și curaj, când acesta uneşte zilnic rugăciunea cu lectura biblică sau cu audiţia biblică radiofonică.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvânteze pe toţi organizatorii şi participanţii la această întrunire spirituală şi misionară, pentru ca lucrările ei să aducă lumină și bucurie în sufletele tuturor!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu