marți, 8 martie 2011

Parlamentul adoptă legea parteneriatului stat-biserică

Legea prin care statul face primul pas către transferul serviciilor sociale în responsabilitatea Bisericii a fost adoptată marţi de parlament. Proiectul ce prevede posibilitatea ca unităţile de cult să îngrijească persoanele vârstnice fără adăpost şi copiii orfani, a fost adoptată cu largă majoritate: 254 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă". Legea, care mai are nevoie doar de promulgarea şefului statului pentru a fi aplicată face referire la programele pe care bisericile vor putea să le deruleze în teritoriu. Astfel, unităţile de cult vor putea să înfiinţeze azile pentru persoanele vârstnice care nu dispun de venituri şi să ofere asistenţă copiilor din familii monoparentale, sau ai căror părinţi sunt violenţi sau alcoolici. Printre beneficiarii legii se numără de asemenea şi copiii orfani, cei abandonaţi, precum şi copiii seropozitivi.

Totul va fi inclus în cadrul unui program a cărui finanţare va fi asigurată în proporţie de 80% de bugetul public, restul de 20% din cheltuieli urmând a fi suportate de biserică, donaţii, sau sponsorizări.
"Proiectul se derulează sub forma unui program naţional prin care unităţile de cult identifică nevoia socială, care poate să plece de la copii necăjţi, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, până la vârstnici sau persoane cu dizabilităţi. După ce se creionează un proiect, se trimite la Ministerul Muncii şi, în urma evaluării criteriilor de eligibilitate, e făcută selecţia şi sunt finanţate între minimum 20% şi maximum 80%", a precizat iniţiatorul proiectului, deputatul PDL, Raluca Turcan. (R.F.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu