marți, 1 martie 2011

Ultimele dorințe ale episcopului Melchisedec vor fi îndeplinite cu bani europeni

Filantropia este, pe drept cuvânt, considerată una dintre caracteristicile fundamentale ale credinței creștine. Biserica Ortodoxă Română a practicat dintotdeauna filantropia, dar intensitatea acestei activități a depins în mod direct de posibilitățile de manifestare și dezvoltare ale Bisericii înseși.
În acest sens, Fundația „Episcop Melchisedec“ din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului funcționează prin cele două filiale ale sale, din Roman și Bacău, încercând să împlinească tocmai misiunea socială a Bisericii, mai ales că mulți dintre cei care locuiesc în această zonă defavorizată din punct de vedere economic și social au o situație atât de dificilă încât se află în imposibilitatea de a-și asigura strictul necesar.

În cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea (1879-1892), în scaunul episcopal de la Roman a păstorit vrednicul de pomenire și strălucitul între ierarhi Melchisedec Ștefănescu, considerat de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat Episcop al românilor“. Activitatea marelui episcop poate fi urmărită pe mai multe planuri. Membru al Sfântului Sinod, membru al Academiei Române, om de cultură, dar și un mare patriot, episcopul Melchisedec nu a uitat nici de misiunea socială pe care Biserica, prin reprezentanții ei, trebuie să o desfășoare.
Prin testamentul pe care l-a scris pe 4 octombrie 1889, marele ierarh punea bazele unei fundații, prin intermediul căreia, din donația lăsată de el, s-au construit în anii următori, după dorința sa, o grădiniță de copii și o școală de cântăreți bisericești.
Iată cum își exprima conștiinciosul episcop dorințele testamentare, cu aproape trei ani înainte de a trece la Domnul: „Acum depun la altarul patriei aceste aspirațiuni și credințe ale mele, împreună cu rodul ostenelilor mele din viața ce am parcurs în lumea aceasta. Tot ce am agonisit în curgerea unui serviciu public de 45 de ani, ca Profesor și apoi ca Episcop, voiesc ca să servească după moartea mea pentru dezvoltarea intelectuală, morală și religioasă a națiunii mele în genere și a Bisericii Române Ortodoxe în special (...). Dorința mea este ca pe proprietatea mea din Roman, menționată mai sus, după ce capitalul lăsat de mine se va spori îndeajuns, să se înființeze o instituțiune de educare a copiilor mici ai poporului romașcan, cu alte cuvinte - o grădină de copii. Cu timpul, sporindu-se capitalul îndeajuns, epitropii vor înființa pe proprietatea mea și o școală de cântări bisericești, pentru formarea cântăreților trebuitori pe la bisericile din comunele urbane și rurale. Copiii ce se vor primi în această școală vor fi dintre săraci și orfani, mai ales de la țară (...)“. (Extras din Testamentul PS Melchisedec, Episcop de Roman, București, Tipografia cărților bisericești, 1916, p. 9)
Tot din paginile testamentului său aflăm și motivațiile care au stat la baza acestei inițiative: „Am dorit în viața mea dezvoltarea spre bine a instituțiunilor religioase din România (…). Mi-a fost prețios progresul și ridicarea națiunei din decăderea ei seculară. Am iubit poporul și am dorit îmbunătățirea soartei lui materialicește și moralicește“.
Melchisedec a rânduit și „epitropi executori“, autorizați a veghea la îndeplinirea dispozițiilor sale testamentare, în persoanele arhimandritului Ieronim Ștefănescu și Vasile Mandinescu, aceștia fiind aleși „pentru frumoasele lor calități personale devotate Bisericei și binelui public“.
„Fundația, înființată în 1892, a desfășurat o bogată activitate socială și culturală, de ajutorare și luminare a populației nevoiașe din Roman și din împrejurimi, continuându-și activitatea până în anul 1948, când a fost desființată de autoritățile comuniste, patrimoniul ei fiind naționalizat și trecut în administrarea Ministerului Învățământului“, povestește arhid. Adrian Ciobanu, profesor la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Seminarului Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Roman.

Reînființată în 1994 de PS Ioachim Mareș

Fundația „Episcop Melchisedec“ a fost reînființată în anul 1994 de vrednicul de pomenire PS Ioachim Mareș, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor, în ideea continuării activității sociale a vechii Fundații. „În perioada 1994-2003 eforturile Fundației s-au concentrat în direcția redobândirii bunurilor pe care aceasta le-a pierdut în 1948. Patrimoniul Fundației la înființare se constituia din 28.000 m.p. teren, trei clădiri cuprinse în prezent într-un amplu proces de restaurare, și capela construită pe mormântul episcopului Melchisedec“, spune pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vicepreședintele Fundației.
După mai multe procese cu Primăria Romanului și Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Neamț, în urma hotărârii definitive a Curții de Apel Bacău, s-a reușit recuperarea parțială a patrimoniului Fundației.
În prezent, activitatea social-filantropică a Fundației „Episcop Melchisedec“ se desfășoară sub directa îndrumare a actualului episcop-vicar al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul. În anul 2009, la inițiativa Preasfinției Sale, s-au întocmit două proiecte în scopul obținerii de fonduri europene prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, Piatra Neamț, în cadrul Programului Operațional Regional, Axa 3.2. Acestea vizau repararea, reabilitarea și dotarea celor trei clădiri monumente istorice, din proprietatea Fundației, în care vor funcționa un centru social multifuncțional și un centru de zi pentru copii din familii în dificultate.
„Clădirile, prin istoria și transformările din cei peste 150 de ani de existență, constituie un punct de referință în istoria municipiului Roman. Ele erau pe punctul de a dispărea, în ultimul timp fiind neutilizate“, mai spune pr. vicar administrativ, Ioan Gherasimescu, care precizează că semnarea contractelor de finanțare a avut loc în luna septembrie 2010, iar lucrările de reparații, consolidări și dotări au început în data de 22 noiembrie 2010. Clădirile refăcute ar trebui să fie date în folosință în luna mai 2012. În prezent, s-au decapat pereții de tencuiala veche, pregătindu-se pentru racordarea la utilități (energie electrică, apă, canalizare, gaze naturale), urmând ca soluțiile de branșare, inclusiv dimensionarea branșamentelor, să fie realizate conform noilor funcțiuni. Cele trei clădiri sunt situate în parcul „Melchisedec Ștefănescu“ din vecinătatea Centrului eparhial Roman.
Doxologia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu