marți, 8 februarie 2011

Articol- Despre “intelepciunea” lumii acesteia

           "După aceea Dumnezeu a zis omului: Iată, frica de Dumnezeu, aceasta este înţelepciunea, iar în depărtarea de cel rău stă priceperea".  Iov 28-28
          Propun ca subiect de reflectie, o tema care mi-a trecut prin gand  in urma of-ului de zi cu zi  privind la lume. In incercarea de a iesi din lume imi aduc aminte de o vorba a bunicului, transmisa de mama sa, care suna cam asa: “orice ai face nu poti iesi din lume” sau din mersul ei spre moarte. Ce cuvinte simple si totusi cata intelepciune trada o femeie simpla de la tara. Acest “nu poti iesi din lume” nu-mi da pace deloc si ma duce cu gandul nu numai la ordinea cosmica care are si ea provocarile ei de care nu poti scapa nici daca fugi din lume(societate), ci ordinea lumii propusa si construita de omenire, asa cum a vazut-o ea.
         Pe de alta parte, ma gandesc la Intelepciunea adevarata, daca o putem numi asa, reflectata in cartile morale ale Vechiului Testament, si ma refer la: Pildele lui Solomon, Intelepciunea, Ecclesiastul, Psalmii lui David, posibile raspunsuri sau cel putin resemnari pt viata noastra umila si trecatoare.
         Dintotdeauna, omul s-a straduit, uneori chiar reusind sa inteleaga ordinea lumii acesteia, in parte chiar influentand-o dar neputandu-i fi la indemana si adancurile tainelor ei. Si in ajutorul acestei afirmatii vine Ecclesiastul care spune: “Atunci mi-am dat seama privind lucrarea lui Dumnezeu, ca omul nu poate sa inteleaga toate cate se fac sub soare, dar se osteneste cautandu-le fara sa le dea de rost; iar daca inteleptul crede ca le cunoaste, el nu poate sa le patrunda” (Ecc.8,17)  Desigur ca aici, omul trufas, savantul nelinistit al zilelor noastre, ne asigura ca e doar o chestiune de timp pana cand va patrunde tainele si va demonta” mitul lui Dumnezeu”. Lui nu ii sunt de ajuns vindecarile miraculoase, lui nu ii este ajuns minunea zamislirii pruncului in pantecele femeii, prunc inzestrat cu capacitati unice printre celelalte vietuitoare de pe pamant, nu ii este ajuns splendoarea lumii cu rasariturile si apusurile soarelui, susurul apelor de munte, glasul melodios al pasarilor samd. El nu se mai opreste langa acestea sa le admire, nu se mai opreste langa o floare sa-i simta aroma, nu stie cum sa vorbeasca cu un copil, nu mai tine cont de nimeni si de nimic in afara de  bani desigur!
         El, omul s-a dat peste cap in cautarea adevarului uitandu-si de fapt obarsia, din adevaratul Adevar, bezmeticind disperat sa se smulga din sanurile Lui si negand fapte ce i-au fost puse sub nas(vindecarile Mantuitorului, Invierea). A vrut sa dovedeasca ca stie ce face, ca poate sa controleze, sa construiasca, sa conduca si sa stapaneasca lumea. De fapt el tanjeste dupa privilegiile acordate de Dumnezeu dupa creatie, cand i s-a dat pamantul sub stapanire(Fac. 1,28) iar natura ii era prietena si nu potrivnica asa cum s-a intamplat cand a inceput drama: “…blestemat va fi pamantul pentru tine. Cu osteneala sa te hranesti din el in toate zilele vietii tale” (Fac. 3,17) si toate celelalte.
        Aceasta este arena in care suntem aruncati, o lume a durerii, pe motivul unei naturi intoarse impotriva noasta pe buna dreptate. De aici, fiecare urmareste sa posede, sa detina, sa conduca, sa controleze netinand seama de aproapele sau. Si atunci, cum sa nu se intoarca mai abitir natura impotriva lui si sa-l smereasca cum adesea se intampla. El, particica divina, maimuta in devenire dupa spusele unui parinte, paseseste in sec XXI cu un avant nebun, orbit de mandrie in urma marilor descoperiri ale sec XX, promitand ca urmeaza sa rezolve si problema cu Dumnezeu, supunandu-L. Nefericitul uita de cuvintele Psalmistului care spune: “In zadar va sculati dis-de-dimineata, in zadar va culcati tarziu, voi care mancati painea durerii daca nu v-ar da Domnul somn, iubiti ai Sai” (Ps. 126,2). Cititi mai departe aici
         

4 comentarii:

  1. Articolul prezinta destul de bine problema, multi constientizeaza derapajul pe care l-a facut societatea, putini recurg la forme de indreptare, iar cei care reusesc sa se faca auziti se numara pe degete. Cartile sfinte nu mai reprezinta de mult timp o prioritate sau un titlu de glorie pentru tineri si nu numai, ci noutatile in materie de tehnologie, moda si destinatii exotice, acestea ne fac pe noi sa parem in fata celorlalti mai "cool". Ce putem face, nu pt a indrepta, suntem prea mici, dar macar pt a devia atentia in timp asupra lucrurilor constructive moral?

    RăspundețiȘtergere
  2. “Pana cand prostilor, veti iubi prostia? Pana cand nebunilor, veti iubi nebunia? Si voi nestiutorilor pana cand veti uri stiinta? (Pilde 1,22)
    Desi problemele astea existau chiar si in timpul lui Solomon, acuma parca s-au grupat cu totii, s-au infratit cu prostia si lupta impotriva stiintei. Solutii cred ca exista, trebuie sa se adune un numar cat mai mare de oameni cu initiativa, sa i-L puna pe Dumnezeu in mijlocul lor si se vor vede roadele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos articol! Citind, mi-am adus aminte de turnul Babel, bine le-a mai facut Dumnezeu oamenilor ca le-a amestecat limbile, ca sa nu se mai inteleaga intre ei. Savantul ar vrea sa demonstreze multe, dar nu prea poate. Iar ce nu poate, inventeaza. Oricum pe toate le descopera si le afla cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce desigur pentru el e de neconceput. Problema este ca lumea crede tot ce vine din partea stiintei, ceea ce nu e prea indicat intotdeauna, pentru ca stiinta a "demonstrat" la un moment dat ca o roca are 3 miliarde de ani vechime, cand de fapt nu era mai veche de 200 de ani. Oare ce-or fi facut cu experimentul de la Geneva, cand au incercat ei sa ciocneasca doua particule incarcate cu aceeasi sarcina electrica? Si ne mai miram de cataclisme si alte cele... Asadar, solutia ar fi ca noi astia mici, comunitatile ortodoxe, sa-i colonizam pe restul, si sa-L aducem pe Hristos in mijlocul lor prin tot ceea ce facem, ca si ei sa ia din bucuria ortodoxiei. La cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere
  4. misto poza!!!!!!
    ma intreb:
    din ce tara o fi?

    RăspundețiȘtergere